середу, 17 червня 2015 р.

Черкаські громрадівці тепер володіють польським досвідом

Представники Громадських рад Черкаської області вивчали польський досвід співпраці влади і громадськості, під час навчальної поїздки до м. Варшава і Білосток.
Протягом 7-13 червня відбувся візит до Польщі делегації у складі посадових осіб Черкаської ОДА та представників громадських організацій Черкаської області. Зокрема у візиті взяли участь 7 представників Громадської ради при Черкаській ОДА і облраді, 2 представники Громадської ради при Черкаському міському голові і по одному представнику від громадських рад м. Умань, Сміла, Канів і Чигирин. Метою візиту стало вивчення кращих практик в галузі залучення громадян до процесу прийняття рішень та співробітництва влади з громадянським суспільством.
зустріч із заступником президента (мера) м. Білосток, пані Ренатою Пшигродской
Візит почався з триденного перебування в місті Білосток. Першим пунктом порядку денного стала зустріч із заступником президента (мера) м. Білосток, пані Ренатою Пшигродской, темою якої стала роль і значення соціальних міських рад у формуванні політики міста.
Далі в рамках візиту учасники зустрілись з:
 - членами Консультативної групи НУО при президенті місті Білостоці і дізнались про практику побудови партнерських відносин між третім сектором та місцевим самоврядуванням на рівні міста і воєводства/повіта;
- пані Анною Драбаж - президентом Підляської Ради Корисної діяльності (тема «Завдання і сфера компетенцій Підляської Ради суспільно корисної діяльності в контексті співпраці з НУО та органами самоврядування на рівні воєводства»);
- Пані Катажиною Лотовскою - президентом Центру підтримки НУО і Пані Агнешкою Олендер, на тему «Належна практика у функціонуванні громадських рад суспільного блага»;
На наступний день (9 червня) делегація з України, зустрілась з пані Ельжбєтою Катажиною Куявой -Президентом муніципальної Громадської Ради інвалідів ("Завдання і повноваження ради та актуальності її роботи в контексті реалізації політики професійної та соціальної інтеграції людей з обмеженими можливостями").
Після цього відбулась зустріч з паном Адамом Курлута - директором департаменту з соціальних питань муніципального бюро в Білостоці ("Партиципативный (громадський) бюджет - впровадження та виконання стандартів на прикладі бюджету міста Білосток»).
зустріч з паном Адамом Курлута - директором департаменту з соціальних питань муніципального бюро в Білостоці
Завершилось перебування в м. Білосток зустріччю в громадському об'єднанні "Креативне Підляшшя» і екскурсії по будівельному майданчику проекту Венглова (громадська концепція реалізована в рамках Білостокського партиципативного бюджету) .
10-12 червня група перебувала у місті Варшава, де, серед інших, провела зустрічі в мерії столичного міста Варшави, в Департаменті Міністерства громадської праці та соціальної політики, в Департаменті Міністерства адміністрації та державного управління.
Зокрема, 10 червня відбулась зустріч з директором Департаменту Громадської Користі Міністерства праці та соціальної політики Паном Кшиштофом Венцкевич, на тему «Цілі, принципи та форми суспільного діалогу, проведеного урядом і зустріч з Томашем Білицьким - представником Ради суспільно корисної діяльності, на тему «Структура, цілі та завдання Ради, вплив Ради на формування суспільного діалогу».
Також протягом 10 червня учасники української делегації спілкувались з:
-          Паном Мацєєм Лапським - керівником об'єднання Варшава Громадська («Збільшення впливу жителів на процес прийняття рішень з використанням механізмів бюджету на громадську участь і бере участь демократії »);
-          Громадянською Мережею "Сторожовий пес" - автором звіту з моніторингу усуспільнення процесів прийняття рішень в ст.м. Варшава - контроль діяльності влади, хороші практики та досвід у сфері контролю влади;
-          Паном Партріком Скальським - Керівником Комісії Громадського Діалогу з питань Громадської Участі при Центрі Громадської Комунікації ст.м. Варшава («Роль Комісії Громадської Діалогу у формуванні громадської участі на рівні гміни - значення і хороші практики»)
Наступний день розпочався спілкуванням в Департаменті Державної Адміністрації Міністерства адміністрації та оцифровування, на тему «Хороші практики та бар'єри з сфері впровадження бюджету на громадську участь з перспективи польського досвіду».
Після цього відбувся ряд зустрічей:
-          з Паном Робертом Зидель - директором Центру Громадської Комунікації ст.м. Варшава - "Досвід у сфері впровадження інституту бюджету на громадську участь на прикладі Столичного міста Варшави»;
-          З Паном Марком Єзерським - координатором цивільного бюджету в районі Воля (ст.м. Варшава) - «Громадянська активність як необхідна умова реалізації бюджету на громадську участь»;
-          З Паном Міхалом Кушевскім - керівником групи громадських ініціатив при Центрі Громадської Комунікації ст.м. Варшава, на тему «Громадська ініціатива як інструмент активного включення жителів у життя локального співтовариства - досвід ст.м. Варшава»;
спілкуванням з керівництвом Відділу Громадських Консультацій і Участі Центру Громадської Комунікації ст.м. Варшава 
Останній день роботи (12 червня) українська делегація розпочала спілкуванням з керівництвом Відділу Громадських Консультацій і Участі Центру Громадської Комунікації ст.м. Варшава, де дізналась про Варшавську платформу громадських консультацій.
Після цього відбулась цікава і корисна зустріч з координаторами з суспільних консультацій району Бялоленка (ст.м. Варшава), де дізнались про реальний масштаб громадських консультацій на рівні району міста і необхідні умови ефективності проведених громадських консультацій.
Робоча частина візиту закінчилась в мерії столичного міста Варшава, спілкуванням на тему «Міські Громадські Поради як форум діалогу між муніципальною владою і жителями».
Підводячи підсумки візиту, українська делегація зійшлась у тому, що найцікавішим і найкориснішим виявилось вивчення польського досвіду і рішень в області участі громадян у процесі прийняття рішень та адміністративного співробітництва з громадянським суспільством, зокрема у сфері запровадження партиципативного бюджету і громадських консультацій. Тепер справа за втіленням польського досвіду в українські реалії.
 

Окремо варто відмітити високій рівень підготовки і організації візиту з боку Голови Ради Фонду «ВІКНО НА СХІД» Павла Міцкевіча і якісну роботу перекладача Наталії Сароки.
Ознайомчий візит є частиною проекту «Активні Громадські Ради: сприяння співпраці громадського суспільства з державною адміністрацією в Черкаській області», який реалізується спільно Фондом «ВІКНО НА СХІД» та Черкаською обласною організацією Комітету виборців України за підтримки Черкаської обласної державної адміністрації і Громадської Ради при Черкаській обласній державній адміністрації та Черкаській обласній раді.
Проект реалізується під почесним патронатом Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Польща в Україні пана Генрика Літвіна.

Метою проекту є зміцнення потенціалу громад та місцевих органів влади в Черкаській області у сфері ведення ефективної політики з використанням прозорих механізмів, заснованих на співучасті.

Проект співфінансується з коштів Польсько-Канадської програми підтримки демократії, фінансованого в рамках Програми польської співпраці для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польщі та Уряду Канади. Проект співфінансований Фондом «Освіта для демократії». В рамках програма "Перетворення в Регіоні - RITA" Польсько-Американського Фонду Свободи

Немає коментарів:

Дописати коментар