пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

На Черкащині зневажають сферу культури та мистецтв, - Громадська рада при ОДА


До розробки та прийняття рішень, що стосується сфери культури та мистецтв слід ставитися з максимальною ретельністю” , – йдеться у зверненні Громадської ради при Черкаській обласній державній адміністрації поширеному серед ЗМІ.

Найбільший культурний резонанс на Черкащині у цьому році спричинила "оптимізація" духового оркестру в Черкасах
Найбільший культурний резонанс на Черкащині у цьому році спричинила "оптимізація" духового оркестру в Черкасах

Громадська рада при Черкаській обласній державній адміністрації на останньому засіданні  16 лютого 2012 року схвалила звернення, в якому виловила тривогу щодо негативних явищ навколо установ та організацій культурно-мистецької сфери Черкащини. Зокрема щодо ряду рішень, які прийняті органами влади та місцевого самоврядування з приводу діяльності таких установ та організацій. Ці рішення вкрай негативно відбилися і відбиватимуться не тільки на роботі всієї галузі, а й на репутації їхніх безпосередніх ініціаторів і владних органів, що їх приймають. Припинення діяльності муніципального духового оркестру, зміни приміщень для ряду установ культури в Черкасах, припинення діяльності Центральної бібліотечної системи у Драбівському районі, реорганізація відділу обласного краєзнавчого музею в Чорнобаї,  використання території паркової зони Державного Корсунь-Шевченківського заповідника  і ще багато інших подібного типу та якості рішень  продовжують викликати негативний інформаційний резонанс, не додаючи привабливості Черкащині в очах українського суспільства.

На думку членів Громадської ради, наш регіон, який традиційно пов’язує себе з такими іменами як Тарас Шевченко, Богдан Хмельницький, Семен Гулак-Артемовський, Олександр Кошиць, Кирило Стеценко, та презентує себе як провідний духовно-історичний центр України, несе і величезну відповідальність за стан та діяльність культурно-мистецької сфери.

2012 рік, який оголошений Президентом України Віктором Януковичем „Роком культури”, повинен стати переломним для традиційно зневажливого ставлення до сфери культури та мистецтв на Черкащині.
Ресурси культурно-мистецької галузі і так вкрай обмежені не повинні розглядатися владою як резерв для вирішення будь-яких інших питань, як то – розміщення інших державних установ, поповнення бюджетів шляхом продажу комунального майна, економія фондів оплати праці тощо. Кожне рішення, що готується чи приймається в цій сфері органами державної влади, органами місцевого самоврядування, має бути ретельно вивірене із залученням фахівців, максимально обґрунтоване, прозоре для громадськості.
Громадська рада також пропонує працівникам культури, митцям, фахівцям, громадським активістам активніше піднімати питання стану, діяльності, стосунків із владними органами та громадськістю культурно-мистецьких установ області.

Немає коментарів:

Дописати коментар