неділю, 8 червня 2014 р.

Завершується реєстрація претендентів на членство у громадській раді при Черкаській ОДА

До 10 червня 2014 року неурядові організації можуть делегувати своїх представників до складу громадської ради при Черкаській ОДА. Заявки активно надходять до ініціативної групи зі створення громадської ради. Разом з тим виникає багато запитань у претендентів щодо процедури створення та механізмів роботи майбутнього консультативно-дорадчого органу. Дає роз’яснення член ініціативної групи – керівник проектів та програм Черкаської обласної благодійної фундації «Паритет» – Сергій Слинько
:
Процедура створення громадської ради (ГР)          
Всі заявки, що надсилають кандидати, будуть виставлені для публічного обговорення на сайті ГР та офіційний сторінці у соціальній мережі Фейсбук. Після такого роду публічного знайомства 20 червня потенційні члени громадської ради зберуться на установчі збори зі створення ради. Під час зборів присутні делегати інститутів громадянського суспільства вирішать кількісний склад ГР (попередня була з 30 осіб) та спосіб голосування для персонального обрання членів ГР (попередня ГР обиралася шляхом таємного рейтингового голосування). Після обрання членів, на першому засіданні, вони розроблять положення про свою діяльність та подадуть його на затвердження голови Черкаської ОДА. Якщо в положенні притримується «закон», то очільник ОДА має підписати це положення. З моменту затвердження положення громадська рада зможе починати свою діяльність. Для цього на першому засіданні обере керівні органи, розпочне напрацьовувати план своєї діяльності.
Механізми роботи громадської ради
Головна мета громадської ради – продовжує Сергій Володимирович – це забезпечити врахування думки громадськості при прийнятті владних рішень. З цією метою громадській раді мають завчасно надаватися структурними підрозділами ОДА проекти нормативно-правових актів, що розробляються ОДА. Громадська рада їх аналізує, надає свої пропозиції, що є обов’язковими до розгляду ОДА. В разі неможливості їх врахування, посадові особи облдержадміністрації мають подати на своєму сайті аргументовані пояснення причин неврахування. Та в доступний спосіб сповістити про ці причини громадську раду. Також громадська рада може проявляти власну ініціативу і надавати пропозиції з затвердження нових нормативно-правових актів. Під нормативно-правовими актами прийнято розуміти  рішення, розпорядження, програми,  і тому подібні  документи, що мають необмежену дію або ж мають неодноразове застосування.
Інші можливості громадської ради
По факту, громадські ради можуть забезпечувати свою консультативно-дорадчу функцію в будь-які способи не заборонені законодавством. Тому я підтримую прагнення керівництва ОДА у розширення повноважень громадської ради, як то: участь членів ГР у конкурсній комісії з призначенні держслужбовців, участі делегованих представників ГР у колегіях, комісіях і т.п. з правом голосу. Однак переконаний, що ці функції мають місце лише при виконанні головної – наданню пропозицій до проектів нормативно-правових актів.

Щоб зекономити час, ініціативна група звертається з проханням відразу подавати повний пакет документів з заповненими всіма полями. Особливо щодо інформації про діяльність організації, оскільки у цьому путні у більшості поданих анкет був самовільно перероблений офіційний шаблон. Детальна процедура подачі документів для участі в установчих зборах тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар