понеділок, 7 липня 2014 р.

Відкрите звернення членів громради до голови ОДА

Шановний Юрій Олегович!
Аналізуючи Ваші виступи щодо створення Громадської ради при ОДА, ми зробили висновок, що Вам вам подають викривлену та неправдиву інформацію щодо процесу створення та роботи Громадської ради. Тому ми йдемо на зустріч, та подаємо інформацію, що відбувається насправді.
Отже:
1. Установче засідання було створене у повній відповідності до Постанови Кабінету Міністрів №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики»: завчасно оголошено про місце та строки подачі документів, повідомлено усіх про місце та час установчих зборів. Усі організації мали рівну можливість взяти в них участь. Учасники установчих зборів у кількості 76 (??) осіб були відповідно зареєстровані, їхні представники отримали мандати для голосування. На цьому повноваження ініціативної групи, визначені у постанові, завершуються. І далі уповноважені примати рішення ВИКЛЮЧНО установчі збори шляхом голосування. Також на зборах були присутні інші організації: майже 20 осіб з районів області (запрошені з незрозумілою метою Ю.Піднебесним) та представники 7-ми організацій, які не встигли подати документи з різних причин, або ці документи з технічних причин не були прийняті. Представники останніх, попросили слова і виступили на зборах, пояснивши причину не вчасної подачі документів та розказавши про діяльність своїх організацій. Вони попросили у членів установчих зборів включити їх у загальний список організацій для голосування. Головуючий (Ю.Піднебесний) виніс це питання на голосування і воно було прийняте більшістю голосів. На основі цього рішення ці 7 осіб були включені до загального списку. Далі все відбувалося відповідно до постанови: установчі збори визначили кількісний склад ради (36 осіб) а далі відбулося рейтингове голосування, згідно якого був визначений поіменний склад ради.
2. Щодо так званого «конфлікту» між членами ради та «представниками районів», то його як такого, не існує. Ця конфронтація була спровокована виключно діями вашого радника Юрія Піднебесного (намірено, чи в наслідок не розуміння вимог постанови 996 – це вже інше питання). Цих людей 2 рази запрошували в Черкаси – на установчі збори та на перше засідання ради. При цьому їм безпідставно обіцяли, що їх включать автоматично у склад ради. На чому базувалася ця обіцянка? Точно не на постанові кабміну! Більше того, згідно типового положення, запропонованого кабміном навіть присутність на засіданні НЕ ЧЛЕНІВ ради (якими по суті є всі ці люди) можливе лише за запрошенням голови ради, якого ще не існувало взагалі. Отже, Юрій Піднебесний перевищив свої повноваження. Звичайно, що ці люди почували себе ошуканими і були обурені, коли їх в раду не включили. І ми повністю розділяємо це обурення.
3. Щодо думки про «незаконність» включення тих організацій, які на момент установчих зборів не мали реєстраційних документів, то вона не відповідає дійсності. Оскільки по-перше, постанова не містить вимог щодо мінімального року реєстрації інституту громадянського суспільства. По-друге в постанові визначені процедурні моменти лише роботи ініціативної групи, а не установчих зборів, які взяли на себе рішення щодо включення цих осіб. По-третє, формальні моменти роботи реєстраційної служби, на наш погляд, є вторинними відносно ДІЯЛЬНОСТІ організації. Яка організація має більше підстав вважатися існуючою, та яка провадить активну діяльність, чи та яка має печатку і свідоцтво про реєстрацію? Ну і останнє, якщо ці організації були обрані більшістю голосів, то це означає, що вони користуються довірою інших громадських активістів. Які ще докази потрібні?
4. Ми розуміємо важливість співпраці з активістами із районів області і зазначаємо, що громадська рада повинна бути відкрита до будь-яких ініціатив. Саме це ми обов’язково пропишемо у її Положенні про діяльність. Однак, ми твердо стоїмо на позиції, що склад ради створено у законний спосіб, а отже він не може бути змінений в угоду чиїхось інтересів. Постанова 996 не вимагає від цього органу жодних «географічних» квот, що є абсолютно правильним. Натомість, ми пропонуємо вам створити Раду районів області, в яку були би включені представники всіх районів, і яка працювала б по власному положенню і могла би виконувати дорадчі функції.
5. Нам було дуже неприємно читати на офіційному сайті ОДА новину під заголовком «Громадська рада розкололася щойно створившись» http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&section=2&page=2&id=1112526 , яка містить неправдиву і викривлену інформацію про процес утворення ради. А оскільки вона без підпису, то очевидно має вважатися офіційною позицією ОДА і вашою, Юрію Олеговичу, позицією. В цій статті подані думки голови громадської організації «Народна довіра Черкащини» Олени Фюдр, яка не є членом Громадської ради, оскільки не була туди обрана, зайнявши в рейтинговому голосуванні передостаннє місце. До слова, вона взагалі не була присутня на установчих зборах. Подані думки Сергія Пасічника, який не був присутнім на жодному засіданні. Але зовсім немає думок керівництва Громадської ради, або тих її членів, які переконані в її легітимності. Ми хочемо запевнити вас, що громадська рада не «розкололася» а навпаки, готова працювати в обраному складі. Нам дуже неприємно, що початок нашої співпраці ознаменований таким інформаційним «вкидом», який є або спрямованою провокацією з метою «зіштовхнути лобами» громадські організації, або ознакою повної непрофесійності журналістів прес-служби ОДА, які це писали. Такого, до речі, не дозволив собі навіть Тулуб, який був незадоволений складом ради, яка йому не підпорядковувався. Тому ми наполягаємо, щоб стаття була підписана прізвищем її автора, а також щоб на сайті ОДА була опублікована інформація, підготовлена керівництвом Громадської ради. Сподіваємося, що в майбутньому прес-служба ОДА буде професійніше підходити до висвітлення таких важливих подій.
6. Ще раз підтверджуємо своє бажання працювати, якщо вам дійсно потрібен дієвий консультативно-дорадчий орган. Для цього ви маєте затвердити склад нашої ради. Якщо ж вам потрібен більш чисельний та географічно «правильний» орган, якщо вас не влаштовує персональний склад ради, якщо на нас будуть тиснути з метою включення/виключення членів ради, ми заявляємо про вихід з її рядів. І тоді збирайте більш «слухняних» громадських діячів.

Сподіваємося на конструктивну співпрацю:
Олег Скалько
Сергій Гончар
Сергій Слинько
Анатолій Рекун
Данило Майоров
Таїсія Плахута
Вікторія Феофілова
Анна Харченко
Максим Михлик

Немає коментарів:

Дописати коментар